Založ si blog

Nová ústava

Čoraz viac sa na internete skloňuje slovo občianska ústava. Myslím si že dnes je už jasné, že sa niečo v systéme zmení a nielen na Slovensku. Čoraz viac ľudí žiada zmenu ústavy, ale zatiaľ nikto (možno sa mýlim) nepredložil aspoň návrh alebo body ktoré by mali byť v novej ústave. Poďme teraz spolu vytvoriť skutočne demokratickú ústavu, ktorá bude pochádzať zo zdroja moci- ktorým je ľud. Navrhol som pár bodov od ktorých by sme mohli začať. Tieto body nie sú konečné. Dúfam že budeme všetci predkladať spolu návrhy a potom spoločne sformujeme novú ústavu ktorú budeme žiadať schváliť. Na Islande sa to podarilo, sme my v niečom horší ako oni?

V novej ústave sú zahrnuté princípy demokracie, najmä oddelenosť súdnej, výkonnej a zákonodarnej moci.

 

Väčšinový volebný systém

počet poslancov sa má odvíjať od počtu okresov (79). Každý okres má mať jedného zástupcu v parlamente teda jednomandátové obvody. Poslanci sa volia zakrúžkovaním jedného kandidáta.V každom okrese získavá mandát ten kto získa najviac hlasov.

 

-Post premiéra sa zlúči s prezidentom

Prezident bude volený ako doteraz. A môže byť ním občan s pasívnym volebným právom bez vekového obmedzenia (teda nad 21).  Je jedno koľko má kandidát rokov, keď je hodný tohto postu a ľudia v ňom majú dôveru.

 

–Ministri ako nezávislí odborníci

-Návrhy na ministrov môže predkladať ktorýkoľvek poslanec. Budú sa voliť z navrhnutých kandidátov ktorých budú poslanci navrhovať na základe odborností a skúseností v danom odvetví.

-Forma voľby bude dvojkolová. Do druhého kola pôjdu dvaja kandidáti, ktorý dostali najviac hlasov. Nie je možné zvoliť ministra v prvom kole.

-Post ministra obrany bude volený z generálov slovenskej armády. V tomto prípade neplatí nezlučiteľnosť funkcií. Kto môže byť lepší minister obrany ako človek ktorý celý život pracuje v armáde?

-Post ministra spravodlivosti sa zlúči s postom predsedu súdnej rady. Tým sa zaručí oddelenosť súdnej, výkonnej a zákonodarnej moci

 

– Práva a povinnosti poslanca

-Poslanec nemá priestupkovú imunitu

-Poslanec má zákaz podnikať a dňom prísahy nemôže figurovať ako podnikateľ a nesmie byť zamestnancom žiadnej spoločnosti

-Plat poslanca bude 5-násobok minimálnej mzdy (keď sa minimálna mzda zvýši, zvýši sa aj plat poslancov)

-Poslanec musí na požiadanie orgánov kontroly alebo bezpečnostnými zložkami vydokladovať všetky príjmy a výdaje prevyšujúce jeho mesačnú mzdu

-Poslanec môže prísť o svoj mandát, ak sa nezúčastní na zasadaní NRSR aspoň 3-krát za sebou. To neplatí v prípade práce neschopnosti alebo iných závažných okolnostiach.

-Poslanec nemôže vykonávať viac funkcií naraz (poslanec nemôže byť primátor, alebo mestskí poslanec)

 

–Voľby formou technických zariadení

-Voľby budú cez internet alebo formou SMS. Podrobnosti budú predmetom zákona (dajte návrhy)

 

–NKÚ (Národný kontrolný úrad) a GP (Generálna prokuratúra) a SIS (Slovenskej informačnej služby) sú nezávislé orgány

-Nie je normálne aby v štáte ktorý sa nazýva demokratický si poslanci sami volili toho kto ich môže kontrolovať a vynášať právne následky

-Úlohou orgánov je hľadať a podávať návrh na PZSR vo veciach trestných činov

 

–Referendum

-potrebné množstvo podpisov na vyhlásenie referenda by malo byť 200 000 (v súčasnosti je 350 000)

-kvórum na platnosť referenda by malo byť 30% zo všetkých registrovaných občanov

-výsledky referenda sú platné (nemajú len odporúčací charakter ako je tomu dnes)

 

–Verejné zhromaždenia

-žiadny štátny orgán nemôže zakázať zhromaždenie

 

–Tvrdé tresty korupcie

-Keďže korupcia je negatívny dôsledok korupcie, treba ju tvrdo trestať

-Pri dokázaní korupcie na súde, sú obe strany povinné (okrem trestnoprávneho následku) zaplatiť štátu 5-násobok sumy, ktorá bola predmetom korupcie. Ak subjekt nemá danú sumu, bude mu skonfiškovaný majetok v danej hodnote, a ak ani to nepokryje danú pokutu, musí ju splatiť v budúcnosti. Štát bude môcť skonfiškovať aj majetok ktorý daní subjekt využíva (tým sa predíde machináciám s prepismi majetku na blízke osoby). Štát môže skonfiškovať aj majetok ktorý bol daný do daru subjektom, od doby kedy korupcia nastala

 

-Zverejňovanie štátnych zmlúv a tendrov na jednom portály

-zverejnenie všetkých zmlúv kde jednou zo strán je štát. Neplatia zmluvné tajomstvá, čiže všetky zmluvy musia byť verejné (neplatí pri zmluvách kde z povahy veci nemôže byť zmluva verejná)

-v zmluve nemôže byť tajná klauzula

-v zmluve musí byť zavedená beztrestná výpoveď zmluvy zo strany štátu

 

Toto je len pár bodov čo by asi mala obsahovať ústava. Je jednoznačne demokratickejšia a dáva väčšiu moc občanov. Keď sa vám body nebudú páčiť, prosím nekritizujte, ale navrhnite riešenia, taktiež prosím aby ste neútočili na moju osobu. Postupne budeme meniť a formovať novú ústavu, až kým nebude dokonalá. Prosím vaše komentáre nech sú k veci a najmä dávajte riešenia. Toto nie je odborne napísané, je to len návrh ako má nová ústava vypadať a čo má obsahovať.

 

 

Návrhy môžete písať na:

mail: novaustava@atlas.sk

 

vojna na Ukrajine, Charkov

Poľsko chce poslať Ukrajincov domov bojovať. Podľa ministra sú Poliaci pobúrení, keď vidia mladých z Ukrajiny vysedávať v kaviarňach

25.04.2024 06:24

Poľsko je pripravené pomôcť Ukrajine pri návrate mužov vo vojenskom veku, uviedol poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Kontrolóri o stave zdravotníctva: Štát na jeho riadenie rezignoval, dôsledky pre pacientov sú alarmujúce

25.04.2024 06:05

Nemáme prehľad o financiách, nemodernizujeme a najakútnejším problémom je chýbajúci lekársky a ošetrovateľský personál.

vojna na Ukrajine, Bachmut

ONLINE: Pistorius: Rusi už vyrábajú viac zbraní, než potrebujú proti Ukrajine

25.04.2024 06:00

Veľká časť toho, čo sa vyrobí v ruských vojenských závodoch, nemieri na front na Ukrajine, ale končí v skladoch, tvrdí nemecký minister obrany Boris Pistorius.

Špióni

Kradnuté technológie, sabotáže aj plánované útoky. Európu zaplavujú čínski a ruskí špióni

25.04.2024 06:00

Špiónov, ktorí pracovali pre Čínu, zadržali v Británii aj v Nemecku. Ruských, ktorí pripravovali aj útoky, odhalila nemecká polícia.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 2502x
Priemerná čítanosť článkov: 2502x

Autor blogu

Kategórie

Archív